Fredrikstad2

Stengte gater med hoppeslott, konserter, byfest og gateteater!

20 norske byer og tettsteder arrangerte EUROPRISKMOBILITETSUKE og Bilfri dag

Takket være engasjement blant innbyggerne og hardt arbeid i kommunene har miljøvennlig transport fått oppmerksomhet i hele landet!

I løpet av Mobilitetsuka har kommunene gjennomført en rekke permanente tiltak og arrangert morsomme og lærerike aktiviteter for å vise fordelene ved å gå, sykle eller reise kollektivt. I tillegg har hele 905 europeiske byer og tettsteder markert Bilfri dag i år, enten ved å stenge av gater eller oppfordret til å ta bena fatt denne dagen.

Noen smakebiter fra uka

Bergen kommune stengte av Kong Oscars gate / Vågsbunnen på lørdag og inviterte familier til å komme og oppleve hvordan det kan være når bilene er borte. Her var det gratis aktiviteter for store og små, blant annet hoppeslott, spinning og test av el-sykler og en­hjulssykler.

Stavanger kommune arrangerte gratis transport til og fra byen med buss og tog og oppfordret folk til å ta sykkelen, beina eller kollektivtransporten fatt! På bilfri dag ble Vågen og Kongsgårdbakken stengt for biler fra kl. 08.00 til 17.00, og det ble testing av rulleski, kickbike, el-sykler og andre hjulinger.

I Trondheim fikk de som tok føttene fatt over Gamle Bybro tirsdag morgen en hyggelig overraskelse fra Miljøpakken. De delte ut luksus matpakker fra restauranten Credo – som takk til trondhjemmerne som går til jobb og skole. Flere enn noen gang går over Gamle Bybro i Trondheim, viser ferske tellinger fra Vegvesenet. I fem år har de gjennomført tellinger av gang- og sykkeltrafikken inn og ut av Trondheim sentrum i rushtiden. På bybroa har fotgjengerne økt med 25 prosent siden 2010, mens sykling har økt med 50 prosent.

EMW-award

De kommunene som har 1) innført minst ett permanent tiltak 2) arrangert en uke med aktiviteter 3) markert Bilfri dag kan vinne prisen for "Årets beste Mobilitetsuke". Vinnerne av prisen får produsert en video om sin kommune og arbeidet for miljøvennlig transport og kan regne med omfattende internasjonal oppmerksomhet.